Geng!

Thursday, May 21

Cinta Yang Pergi - Part1

Aku masih ingat. Waktu itu aku cuti dipertengahan semester 3 ketika pengajian diploma di Kampus Kota UTM.

"Er, bangun Er. Tolong angkat Wan ni". Jelas je suara Wan pagi tu. Waktu cuti biasanya mengizinkan aku bangun lewat walaupun Wan selalu pesan takut-takutkan aku yang mana kalau bangun lewat lambat kahwin. Hehehe. Sampai sekarang cucu Wan tak kahwin lagi dan asyik bangun lewat.

Wan = "Anak dara kena bangun sebelum burung bangun".
Aku = "Wan, burung bangun pukul berapa?"

Aku bangun cepat-cepat bila dengar Wan panggil aku, aku terus ke tandas. Wan ada kat situ sambil sengih-sengih. "Tolong angkat Wan, Er. Er je yang larat angkat Wan". Aku sengih dan cakap "La, napa Wan tak tunggu Er bangun dulu, baru pergi toilet?". Wan senyap, aku angkat Wan supaya Wan boleh bangun dan berdiri sendiri. "Kalau nak tunggu awak, pukul berapa la Wan boleh pergi tandasnya. Tengok jam pukul berapa?". Aku jeling sipi-sipi je jam di dinding rumah Aki aku. Baru 12.30. Hahahaha.

"Ni bila boleh masak ni?"
"Baiiikkkkkkkkk.."


Aku = "Wan! Nasib baik Wan ada cucu berbakat macam Er, kan?"
Wan = "Ye laaaaaa..."
Aku = "Ai..panjang je, Wan. Macam terpaksa mengaku je. Hahahaha"
Wan = "Takkkk..ikhlas la ni"
Aku = "Nasib baik Er gemok Wan. Kalau tak, siapa larat angkat Wan?"
Wan = "Ish budak ni. Tengah masak mana boleh bercakap"
Aku = "Eh, ye ke Wan? Ke Wan reka-reka sendiri"


Wan itu nenek aku. Wan sakit ketika itu. Family history seperti menghalalkan Wan terjangkit sama terkena cancer. Wan cancer usus. Aishhh sukar betul keadaan ketika itu. Kali pertama Wan admitted ke hospital, aku tiada. Aku masih di KL. Habis final exam, cepat-cepat aku packing balik Kuantan. Waktu itu Wan masih OK. Lama-lama Wan tak kuat lagi untuk bangun. Segalanya dilakukan atas katil. Diajak-ajak ke hospital, Wan tanya aku, "Er sanggup ke jaga Wan kat hospital". Aku angguk-angguk laju. Sedih. Perjalanan ke HTAA ditemani dengan lagu "Salam Terakhir". Apa punya lagu la DJ ni main? Dem betul la.

Di hospital.
Nak dekat 2 jam menunggu dengan penuh kebengangan. Aku nak bangun serang nurse bangang tu, Wan tarik-tarik tangan aku. Wan sangat-sangat sabar. Aku acah-acah Wan, aku kata mau ke toilet. Bangun-bangun aku terus ke meja nurse bernama sial, aku tanyakan bila giliran nenek aku nak dipanggil masuk. "Awak boleh sabar sikit tak?".

"Sabar sikit awak cakap. Sabar sikit kepala hotak awak. Dah 2 jam saya tunggu kat sini. Ingat orang suka-suka nak datang hospital kalau tak sakit".

Nurse bernama sial bermuka lebam.

Wan geleng-geleng. Agaknya kalau Wan larat bangun, Wan dah pergi mintak maaf pada nurse sial tu. "Dah la tu, Er. Cuba bawak-bawak bersabar. Wan tak ajar awak perangai macam ni". Wan tak marah, Wan tak pandai marah. Wan tegur je. Mana boleh sabar ini macam, Wan", aku sengih-sengih buat muka tak bersalah. Memang betul Wan tak ajar aku bersikap macam ni. Aku belajar daripada pengalaman.

Sepupu tough bernama Iqbal bangun. Sepupu yang ini jangan buat main-main, beliau sangat bengis hahahaha. Dia tak main pergi meja nurse. Dia redah bilik doktor terus!



To be continued.....

13 komen:

prettyrain said...

bab bangun lambat, kita satu geng.

bab jaga nenek pun, kita satu geng.

tapi bab bersabar, aku satu geng dengan sepupu ko kot.

hehe.

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

prettyrain
yey! ada geng.
tapi kadang2 aku boleh btukar mjadi lebih terok dr sepupu aku. hahahaha.

jgn dijolok sarang tebuan, kan?

aloy_paradoks said...

sepupu lu lelaki ke pompuan?

amu mejie said...

kalo saya yg jd wan wak...rsnya doc tu yg masuk jmpa doc dulu sblm wan wak..mmg lebam la..he~ garang jugak eh cucu dia sorg ni.. hrp cucu wak sok berbakti smcm mn wak skang..

Dato Paduka Masri said...

woi... sambung la... cepat la wei... aku nak tau...

Wana said...

ko jangan marah ekk kalau aku tanya something... tapi aku malu la nak tanya.. seriesss...

Elsa Soraya Othman said...

:) cucu cucu yang baik.. cepat sambung cite! nak bace..

momentinlife said...

weeee...
canggih nama ko..
ER tu...
=p

fairuzmokti said...

spoil tul la...baru baca kejap, dan sambung² lak..

John Iverson said...

Hehe... akhirnya kamu update jgk bloggg... rindu nk baca... tp sy rasa sedih la sis... tringat nenek... serius... kamu kena jaga dia baik2 tau...

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

aloyparadoks.
lelaki.


amumijie.
saya adalah sangat garang. tanya ila kalau tak caya.


datopaduka masri.
ye..ye.

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

wana.
malu?? ko malu? bior betul..


elsasoraya.
thanks! baik, kan. laser tapi cool. hehehe


momentlife.
ye. u can call me Er jugak

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

fairuzmokti.
hahahaha. sikit-skit la bro.


johniverson.
i've tried my best, john. simpan dalam hati kenangan bersama nenek kita. =)