Geng!

Thursday, July 22

Goodbye, Sayang.

Rumah mama aku kat Kuantan, ada sekor kucing gemok-tak sedar diri. Makan banyak, kuat lepak, kuat tido, kuat cari gaduh.

Nama : Oyen Tabby.

Antara kucing-kucing yang pernah singgah kat rumah aku, Oyen paling baik. Mula-mula aku adopt (culik) dia dari rumah kawan aku, dia tak berbunyi. Dalam hati, sah kucing ni bisu. Ah, bisu pon bisu lah janji dapat bela kucing.

Aku pau aki (arwah) duit RM50, buat beli sangkar dia. Aku takot dia lari, tak lari pon aku takot dia jalan merata-rata, sesat, tak pon kena pukul dengan anak cina hujung rumah aku tu. Anak cina tu jahat gila suka seksa binatang - pukul anjing dengan kayu sampai anjing tu berdarah, baling kucing dengan batu. Aku syak, dia yang bunuh kucing aku yang dulu - Boroi, dengan cara mengkoyakkan mulut, patahkan kaki. Lebih tragis lagi, dah dia kerjakan Boroi, dia letak depan pintu rumah.

Macamana aku tau anak cina tu buat? Aku agak je, sebab dia je yang paling kejam dengan binatang. Binatang punya manusia. Gitu lah lebih kurang.

Ok, berbalik pada Oyen. Sayang kitorang pada Oyen lebih sikit sebab dia jenis diam je. Kalau lapar, tak bising-bising mintak makan. Aku suka kucing baik. Baik dia sampai tahap, kalau takde makanan kucing, makan roti pon boleh. :). Ye, Oyen makan roti.

Dan Oyen - suka landing kat merata-rata tempat. Kalau dia rasa dia penat, dia pedulik hape.














"I'm sleepy, Mak! Can i sleep in your room?"


















Bawah ampaian pon jadik lah. (Time ni, aku tengah main dengan dia dengan hanger baju, dia penat lalu ketiduran :) )














"Get lost. This is my territory!" (Ini- bila aku nak masuk tido, aku tengok makhluk Allah ni dah landing dulu. Aku end-up tido sipi-sipi katil)














"Atas fridge also, ok!" - muka tak puas hati sebab ngantuk.

Baiknya makhluk Allah yang sekor ni, bila dimandikan pon tak meronta dan berbunyi. Diam je.














Yang paling heaven sekali, dia pernah terkurung dalam bilik mama. Dia meow-meow takde sapa nak bukak (Oyen tak bisu, me'meow' bila perlu). Lalu, sekonyong-konyongnya Oyen telah menghadiahkan bahan kumuhannya ke atas handbag BARU mama! Yes!! Itu paling jahat Oyen pernah buat. HAHAHAHAHA.

The very special of Oyen is he can urut! Presenting to youuuuu. Urutan cakar kucing!!!

video

Dan malam ni, bila dapat panggilan dari adik - Oyen dah mati - aku diam. Tak leh nak cakap apa. Bila mama call, crying very hard for Oyen, aku pon ikot sama. Kata mama, Oyen mati kena racun. Hidung dia keluar buih, mulut dan telinga dia keluar fresh blood. Mesti sakit sangat. Kesian Oyen. Kesian Oyen.

Kitorang dah takde kucing lagi. Mama kata, mama dah tak sanggup hilang kucing lagi. :(


I'll miss this gemok-tak sedar diri cat. Forever will do! Er loves u, Oyen.


Entri ni mungkin bodoh, sebab aku dedikasi hanya untuk seekor kucing. Maaf.