Geng!

Thursday, July 22

Goodbye, Sayang.

Rumah mama aku kat Kuantan, ada sekor kucing gemok-tak sedar diri. Makan banyak, kuat lepak, kuat tido, kuat cari gaduh.

Nama : Oyen Tabby.

Antara kucing-kucing yang pernah singgah kat rumah aku, Oyen paling baik. Mula-mula aku adopt (culik) dia dari rumah kawan aku, dia tak berbunyi. Dalam hati, sah kucing ni bisu. Ah, bisu pon bisu lah janji dapat bela kucing.

Aku pau aki (arwah) duit RM50, buat beli sangkar dia. Aku takot dia lari, tak lari pon aku takot dia jalan merata-rata, sesat, tak pon kena pukul dengan anak cina hujung rumah aku tu. Anak cina tu jahat gila suka seksa binatang - pukul anjing dengan kayu sampai anjing tu berdarah, baling kucing dengan batu. Aku syak, dia yang bunuh kucing aku yang dulu - Boroi, dengan cara mengkoyakkan mulut, patahkan kaki. Lebih tragis lagi, dah dia kerjakan Boroi, dia letak depan pintu rumah.

Macamana aku tau anak cina tu buat? Aku agak je, sebab dia je yang paling kejam dengan binatang. Binatang punya manusia. Gitu lah lebih kurang.

Ok, berbalik pada Oyen. Sayang kitorang pada Oyen lebih sikit sebab dia jenis diam je. Kalau lapar, tak bising-bising mintak makan. Aku suka kucing baik. Baik dia sampai tahap, kalau takde makanan kucing, makan roti pon boleh. :). Ye, Oyen makan roti.

Dan Oyen - suka landing kat merata-rata tempat. Kalau dia rasa dia penat, dia pedulik hape.














"I'm sleepy, Mak! Can i sleep in your room?"


















Bawah ampaian pon jadik lah. (Time ni, aku tengah main dengan dia dengan hanger baju, dia penat lalu ketiduran :) )














"Get lost. This is my territory!" (Ini- bila aku nak masuk tido, aku tengok makhluk Allah ni dah landing dulu. Aku end-up tido sipi-sipi katil)














"Atas fridge also, ok!" - muka tak puas hati sebab ngantuk.

Baiknya makhluk Allah yang sekor ni, bila dimandikan pon tak meronta dan berbunyi. Diam je.














Yang paling heaven sekali, dia pernah terkurung dalam bilik mama. Dia meow-meow takde sapa nak bukak (Oyen tak bisu, me'meow' bila perlu). Lalu, sekonyong-konyongnya Oyen telah menghadiahkan bahan kumuhannya ke atas handbag BARU mama! Yes!! Itu paling jahat Oyen pernah buat. HAHAHAHAHA.

The very special of Oyen is he can urut! Presenting to youuuuu. Urutan cakar kucing!!!



Dan malam ni, bila dapat panggilan dari adik - Oyen dah mati - aku diam. Tak leh nak cakap apa. Bila mama call, crying very hard for Oyen, aku pon ikot sama. Kata mama, Oyen mati kena racun. Hidung dia keluar buih, mulut dan telinga dia keluar fresh blood. Mesti sakit sangat. Kesian Oyen. Kesian Oyen.

Kitorang dah takde kucing lagi. Mama kata, mama dah tak sanggup hilang kucing lagi. :(


I'll miss this gemok-tak sedar diri cat. Forever will do! Er loves u, Oyen.


Entri ni mungkin bodoh, sebab aku dedikasi hanya untuk seekor kucing. Maaf.

13 komen:

h4ni3 said...

saya dulu pun penah nangis, sebab kucing mati. agaknya kena racun jugak, sbb dia suka makan rumput. bila tanam, adik siap tabur2 bunga lagi atas kubur dia. huhu.. lepas drpd tu, tak jumpa dah kucing sebaik dia :'(

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

h4ni3 : patah tumbuh hilang berganti, tapi yang ganti tak sama dgn yg hilang kan. kucing ni lain mcm magik dia. dia boleh rasa apa kite rasa. :(

aim-a said...

aku dan adik2 nenagis teresak2 sbb kucing kiteorg mati.siap buat kubur belakang umah lagi.siap ade batu nesan. sgt sedih.huhuhuhu

semoge oyen tenang disana....

Masy said...

sedihnye sbb kene racon T___________T adekah anak cina tu jgk yg buat?????

frwls said...

kenapa diracun? adoiiii.. gila punya orangggggg

Pekerja Kontrak said...

takdir.... semua takdir....

squesha said...

waaa.dulu kucing mati,saya berkabung lbh dari seminggu.lama juga nak hilangkan rasa sedih.

agree with u,kucing ni boleh rasa apa yang kita rasa.dia dh jadi part of our life and our family.

Shukri Mohd Ali said...

huhuhhu...sangat sedih. tak sanggup nak tengok kuceng mati.

haiya...teringat my pururu kat rumah.

Queen Nadya said...

entri nih tak bodoh sama sekali.
nadia pernah ada parsean, mati depan nadia. T__T dia sakit usus.

sebelum mati bawak g vet, dr sibok2 inject badan dia sana sini, malam tuh dia terus mati.

dan, masa tgh nazak tuh, dia nak nadia dok sebelah dia aje. bila bangun sikit, pergi jauh sikit, dia akan menjerit suruh dok sebelah dia. teman dia smpai dia pergi.

sedih.

*saya paham perasaan akak camne

T__T

Anonymous said...

[url=http://www.vimeo.com/user4277682]buy levitra[/url]
buy levitra online canada
buy levitra online usa
buy levitra online free
[url=http://www.vimeo.com/user4277682]buy levitra[/url]
buy levitra online without prescription
buy levitra online calgary
buy levitra online us

Anonymous said...

[url=http://www.vimeo.com/user4277682]buy levitra[/url]
buy levitra online canada
buy levitra online usa
buy levitra online free
[url=http://www.vimeo.com/user4277682]buy levitra[/url]
buy levitra online without prescription
buy levitra online calgary
buy levitra online us

Anonymous said...

[url=http://www.vimeo.com/user4277682]buy levitra[/url]
buy levitra online canada
buy levitra online usa
buy levitra online free
[url=http://www.vimeo.com/user4277682]buy levitra[/url]
buy levitra online without prescription
buy levitra online calgary
buy levitra online us

Anonymous said...

The Abercrombie and Fitch style has lived much longer than Abercrombie its counterparts from the 1980s; Abercrombie Sale it may be because of its relatively Cheap Abercrombie inoffensive style or Abercrombie outlet because people just love animals, abercrombie Jeans but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet sets in a cheetah print. Abercrombie Pants These are common enough that you could Abercrombie Tees even go to a department store and find them, so you should have no problem finding cheetah printed sheets Abercrombie Shorts and blankets if they are what you are looking for. Abercrombie Sweaters These can be a great accent to a more contemporary home theme, though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by. You may have to go to interior design specialty stores, or look online order to find curtains with cheetah spots printed on them. However, in most cases if you can find them, they are usually not very expensive.