Geng!

Thursday, July 18

Pencarian Taska di Alor Setar Oi Oi Oi.

Alor Setar, 18 Julai 2013.

Hari ke 5 aku sefamili di Kedah. Sekarang ni, aku malas aa nak cerita tentang kesedihan lara jiwa pilu apa semua tu. Sebab, sapa laa yang tak sedih bila terpaksa berpisah dengan family sendiri dan merantau jauh pulak di negeri orang. Semuanya pulak serba baru. Cuma, aku ingat pesan mama "Takpe la, kat sana ada mama ngan baba. Famili jugak. Sama jek. Kalau susah-susah, leh tumpang dorang"

YEAAHH! Famili mertua sangat sporting best gila nak mam. Ok, over reaksi pulak.

Kerisauan aku kini adalah mencari taska untuk Haris. Buat masa sekarang, Haris diasuh oleh MFIL. Bila balik kerja, seronok jugak dengar cerita mamababa tentang peel si dakmok tu kat rumah. Ketuk pintu bilik cari ibu, panjat badan tokwan bila tokwan tengah tido, cium tokwan, minum susu sikit lari pastu datang minum balik sambil tengok YaHanana punya CD. Macam-macam. Patut la cikgu kat taska yang dulu kata Haris sangat aktif sampai boleh pengsan tapi belum la pengsan betul-betul. Kan.

Pagi ni tadi aku pi (amboi slang kedah) cari taska untuk Haris. Ok, requirement aku untuk taska, tak banyak.

1. Boleh handle susu ibu.
2. Easy access (dekat tempat kerja/rumah, mudah dicari)
3. Bersih.
4. Cikgu boleh dianggap mesra.
5. Tak ramai anak-anak sangat.

Bab yuran bulan tak kisah la, takkan nak berkira untuk anak, ye dak? Bab-bab makan aku tak kisah sebab Haris memang berbekal ke Taska. Susah macamana pun aku bangun pagi, mesti aku pulun (amboi lagi salng Kedah nampaknya) untuk masak *tepuk bahu sendiri*

Ok. Taska pertama aku pergi.

Requirement No 2 lulus. Dekat dengan tempat kerja. No. 3,4,5 pun lulus. Aku time tu dah eksited dah, kira jadi la ni, monthly pun RM200 kire murah aa. Pastu aku cakap kat cikgu tu, "Anak saya nyusu badan. Boleh handle susu ibu dak?"

Dua orang cikgu tengok sesama sendiri. Satu cikgu macam terkelu lidah, dan sorang cikgu bersuara "Kami tak biasa handle, dulu ada la sorang. Pastu rasa macam susah. So, mak dia bekalkan susu tepung kat kami"

OH, BIG NO! Terus mintak borang untuk jaga hati dan mintak diri. Hantar Mucid ke office dan aku sendiri ke destinasi kedua.

Aku terus ke taska satu lagi. Kali ni taska ni berdekatan dengan rumah sewa, tapi jauh sikit nak u-turn bila balik kerja tapi takpe aa takkan nak berkira duit minyak dengan anak kaaaann (kali kedua cakap pasal berkira).

Soalan pertama adalah pasal susu ibu, dan YESS! Taska ni biasa handle susu ibu. Budak tak ramai (tick for requirement 1,2,5). Aku berbincang tentang bayaran, RM270 sebulan + RM50 registration + RM60 yuran tahunan (walaupun tahun ni dah bulan 7 dah ni kak oiii nak jugak kee). Aku ok je. Takkan nak berkira untuk anak hehehe!

Lepas bincang pong pang pong pang, aku mintak masuk ke dalam untuk tengok keadaan taska, tapiiiiiiiii terus akak tu "Err, nanti sat". Then aku tunggu la. Pastu akak tu keluar balik "Err, boleh dak mai pulak petang nanti untuk tengok taska? Budak-budak tengah mandi". Jeng! Jeng! Jeng! Kak, ko dah kenapaaaa duk err err sangat? Apa salahnya budak tengah mandi, saya nak tengok taska, bukan nak tengok budak bogey.

Aku terus amik borang dan buat janji palsu untuk datang kembali petang nanti. Akak tu mintak duit booking RM30, dan aku dah tipu sunat dengan mengatakan dompet tertinggal kat opis. Boleh akak tu percaya, padahal aku drive keta kot takkan lah aku tak bawak lesen. Bagus akak tu, bersangka baik.

Esok sambung cari taska lain. Mintak-mintak dapat yang baik. Semoga Allah permudahkan.

6 komen:

Masy said...

sambung sambung sambung

Hazerin said...

Eh, mana ada sambungan lagi dah. Cukup cukup sudaaahh

zonaku said...

wei. loq staq kat mana ni?

Hazerin said...

Duk kat langgaq, keja kat Kanchut. sempoi dak?

alien said...

Harap2 jumpe Le nnti ya

Lily Moha said...

ha... dh jumpa ka??
last2 kat mana?