Geng!

Tuesday, May 20

(Part 2) Interview Kerajaan.

Aku lupa. Tips yang penting jugak. Sebelum keluar kereta nak ke tempat interview, aku call Mama di Kuantan dan Mak mertua di rumahnya. Masa telefon rasa nak menangis, ntah ape benda tah. Mungkin sebab nak mintak restu. Suami? Tak payah telefon laaah, dah dia yang beria-ia suh pergi, nampak sangat lah restunya.

Tips 4 : JANGAN TANYA ORANG SEBELUM ANDA tentang apa soalan yang dia terima dalam bilik interview. Ini akan lebih menggabrakan anda. Buat cool, buat macam anda tau semua benda dan dah prepare walaupun malam sebelumnya anda layan RunningMan 2 episod. Bayangkan orang sebelum aku tu, 2 orang. Dia berborak sesama sendiri. Dorang dapat soalan yang sama iaitu "plinth area, development order, plot ratio" apajadahnya hoi, aku tak tau menahu pun ape tuuuu?? Aku dah gabra. Aku dah gabra.

Selepas orang kedua keluar, aku tunggu giliran je nak masuk dalam bilik interview. Aku pegang kuat file yang telah disusun elok, dan beg sandang yang aku biasa bawak ke kulu kilir.

 Tips 5 : KETUK PINTU SEBELUM MASUK -- tapi takpayah tunggu orang dalam cakap "Masuk", dah ketuk tu kira 3 saat, then masuk. Dah masuk, bagi salam, letak beg di tepi meja yang disediakan (meja untuk digunakan bukan sebagai hiasan ye). Duduk.

Yang interview aku tu 2 orang, sorang daripada SPA (a lady), sorang daripada JPPH (a gentleman). My bad, aku lupa nak tanya nama dorang, sepatutnya aku tanya. Aku duduk je, Puan daripada SPA tu cakap pada aku, "Eh, bawak bagpack je? Orang lain semua bawak handbag cantik-cantik". Dalam hati aku, mati laaa mati laaaahh dah la tak pakai blazer. Lantas, ku menjawab "Ye, Puan. Saya lebih selesa macam ni. Semua letak dalam ni, senang. Tak hilang." ape gileee jujur sangat aku pagi tu.

Dan, time ni lah aku rasa penilaian tentang perwatakan dan penampilan diri dibuat.

Soalan pertama ditanya -- yang biasanya pihak SPA yang mula dulu. Sila kenalkan diri anda. (Time ni aku cakap status, pendidikan, pengalaman kerja SAHAJA). Bila dah habis perkenalkan diri, dia tanya "Ada terima biasiswa JPA", dan jawapan yang pasti adalah takde, tak layak sebab SPM kantoi, cuma ada waived PTPTN je la.

Angguk.

"Kenapa berhenti jadi lecturer? Kan senang perempuan jadi lecturer. Masa student cuti, lecturer rileks je takde kerja"

"Saya rasa saya lebih puas bekerja dalam bidang penilaian, dalam industri, bukan teori"

Power dak? Dua-dua panel angguk.

"Ok, kite beralih kepada soalan pengetahuan am pula ye"

1. Apa yang awak tau tentang GST?
2. Apa pendapat awak tentang AES (Soalan ni memang dia provoke aku kaw-kaw baqhang)
3. Terangkan satu cabang NKRA dan contohnya.
4. Apa yang awak tau tentang KPI?
5. Selain penilaian, apa bidang kerja Jabatan Penilaian yang awak tau?
6. Kenapa nak kerja kerajaan sangat? Kerja kerajaan ni gaji kecik, awak sanggup ke?
7. Macamana nak handle rakan sekerja yang malas dan bermasalah?
8. Awak tau tak selain bidang kerja awak, sebagai pegawai awak kena attend meeting, kursus, handle masalah pejabat? Sanggup?
9.  Sukan apa yang awak main masa sekolah?

Sekian untuk entri kali ini. Harap tunggu entri akan datang. Kihkihkih.

To be continued...

4 komen:

zonaku said...

jawapan soalan #6: sy rimas bila tiap kali sy berurusan dengan pegawai n kerani kerajaan, kebanyakannya x amalkan sikap bertanggungjawab dan kurang softskill (human factor).

rasa2 dapat keje kalau jawab gitu? ke sesi temuduga jadi sesi brainstorming?

Hazerin said...

Brainstorm kaw-kaw teh tarik kaw pun tak kaw mcm interview kali ni.

Rahman Ramlee said...

ms depa interview kita, kita interview depa jgk..jgn lupa bg kuliah..haha

Hazerin said...

kuliah utk budak2 je hahahaha.