Geng!

Friday, February 20

ENTRI BUAT ADIK MANIS, MUDA REMAJA

adikku muda remaja
awasi bila melangkah
wajahmu manis bak gula
pasti ramai yang tergoda.

tidak dilarang kau bersuka
asal tahukan batasnya
jangan sampai adik terlupa
harapan dan cita
-cita.

Pesan Abg by Allahyarham Sudirman Haji Arshad
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

entri ini untuk kamu, si cantik manis elsasoraya. kepada kamu-kamu-kamu yang tak ingin baca, sila tutup mata. sila berambus, ya! ini perjalanan membuat PSM kami-kami-kami. emm..haruslah dipanggil perjalanan kerana dua sem yg lewat ini, aku paling banyak berjalan sekitar lingkaran ilmu itu. haruslah tapi kurus tidak jugak. btw, lantak la aku mau kurus atau ngak, ade aku kesah (kesah sebenarnya). =P

mcamana ye mau mula? emmm..ye! begini mulanya PSM1 anda yg akan datang.
em. step 1 = pilih area of study kegemaran anda ye. kalau kamu rasa sukakan valuasi, valuasi la PSM anda jadinya. kalau kamu sukakan maintenance, maintenance la PSM anda.

1. pilih area of study. em..apa msalah yg anda ingin kaji, dan bagaimana anda ingin selesaikan msalah itu. kerana bagi Dr. Hakim PSM stands for PROJEK SELESAI MSALAH.

2. kamu-kamu-kamu akan dipaksa bayar maksima rm100 bagi bengkel PSM suka-suka hati. ya, sue. rm100. sediakan payung sebelum hujan. meaning here, jgn habiskan duit scholarship anda yg bakal anda terima hujung sem ini. ya!!? ketika ini juga akan ada kerahan tenaga. sediakan AJK yg mentop-mantop.

kami-kami-kami berBENGKEL PSM di LEDANG

3. bermual era headache, mual2, sengal-sengal otot utk siapkan proposal anda. proposal itu kertas cadangan bagi tajuk/area of interest yg kamu pilih. proposal merangkumi pengenalan, literature review, problem statement, research questions, research objectives, research significant, methodolgy of research, peringkat kajian dan susunatur bab, jangkaan penemuan, cadangan dan senarai rujukan. contoh proposal saya sedia beri kepada kamu, ye adik manis. sila beri email.

literature review = apa2 yang berkaitan dengan topik pilihan anda, yang telah dirujuk di mana-mana jurnal/ artikel/ buku.

problem statement = apa yang mendorong anda memilih topik itu

senarai rujukan = maknanya anda pasti menjadi pengunjung setia PSZ yang shantek!

4. berdasarkan proposal dan area of study pilihan kamu, kamu akan diberikan supervisor. YA! diberikan. supervisor diberikan mengikut bidang kepakaran masing2. tapi kamu boleh senaraikan 2-3 supervisor, tetapi keputusan di tangan penyelaras PSM. sue= dr HAMID, mungkin?? hehehe! senarai pensyarah dan kepakaran depa perlu akak mlas benor nak taip. akan diberitahu kemudiannya. tapi klau sue boleh kumpukan kwn2 sue di blog akak ni, akak akan usahakan secepat mungkin..hahaha (rasuah berleluasa skrg ni... =P)

5. after several discussion with ur supervisor, akan start sessi VIVA yg mampu buat student-student-student kecut perut dan gigil. but it shud b no prob 2 u, sue!!!~~

6. after VIVA, hadap la muka supervisor. ask 4 whatever u shud do for d next sem. klu dh tau pon, wat2 x tau je..

marking scheme PSM1:

VIVA = 30 marks
Bengkel PSM1 = 10 marks
SUPERVISOR = 50 marks

lagi 10 apa ya??
.
.
.
.

nanti la akak ingat. agak nyanyok di situ.

6 komen:

Elsa Soraya Othman said...

wah wah, i think i gain a lot from dis entry, thanks sangat bangaat.. insya Allah, sue akan kecohkan benda ini kepada kawan kawan yg lain :D he he.

now i know what my strategies are based on dis write up:
1) tengok sue minat benda apa (sue suke marketing, tapi takmo buat dengan dr norhaya, aiyaakk)
2) simpan duit berkati kati, tahan diri dari beli kasut dan jeans yg tak perlu, he he.
3) top up kad fotostat PSZ
4) bersedia bersahabat dengan PSZ
5) pelancaran kerja dan berdoa supaya dapat supervisor yang baik, he he..

thanks sgt sgt tau.. now dah nampak jalan ke PSM.

zihan n ayie said...

lagi 10 markah 5 kali jumpa supervisor minimum nagn buku log

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

ooo..ye ke? PSM1 ni yang

Elsa Soraya Othman said...

ouh, jumpe supervisor pun ade markah ke. aish ;(

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

elsasoraya.
ya! utk PSM, jmpa supervisor pun ade mrkah tau!~~

wpun kamu tak tau dan tak guna ilmu membodek, utk PSM, sila asah bakat mbodek kamu ataupun...sila menuntut dgn individu yg berkenaan.

harap maklum.

Anonymous said...

The Abercrombie and Fitch style has lived much longer than Abercrombie its counterparts from the 1980s; Abercrombie Sale it may be because of its relatively Cheap Abercrombie inoffensive style or Abercrombie outlet because people just love animals, abercrombie Jeans but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet sets in a cheetah print. Abercrombie Pants These are common enough that you could Abercrombie Tees even go to a department store and find them, so you should have no problem finding cheetah printed sheets Abercrombie Shorts and blankets if they are what you are looking for. Abercrombie Sweaters These can be a great accent to a more contemporary home theme, though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by. You may have to go to interior design specialty stores, or look online order to find curtains with cheetah spots printed on them. However, in most cases if you can find them, they are usually not very expensive.