Geng!

Sunday, March 15

Bukan Semua Polis Itu Jahat dan Ambil Rasuah.


malam tadi benar-benar buat aku sedar tentang peranan seorang polis. lepas pada ni, aku akan cuba takkan kutuk polis lagi (separuh berjanji).

pemikiran kita, Malaysian memang dah disogokkan dengan segala macam andaian buruk tentang polis-polis di Malaysia ni. Tak dinafikan memang ada yang ambil wang sogokan, tapi memang bukan semua. seriously bukan semua. ada yang beretiket juga. banyak sebenarnya polis yang beretiket. betullah kata bidalan, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

apa kau merepek malam-malam ni, hazerin?

aku tak merepek. aku nak cerita pengalaman aku dengan polis trafik. aku tak pernah pun ke balai polis trafik. balai polis biasa adalah (sebab aku selalu hilang IC). semalam aku catatkan pengalaman pertama ke balai polis trafik daerah Johor Bahru. hanya kerana mak aku dapat surat dari Jabatan Siasatan Trafik yang mengatakan kereta pendaftaran abang aku yang dibawa oleh aku telah melanggar lari kereta seorang lagik.

ye fine! aku tak cerita yang kereta kancil abang aku kena langgar ari tu. masa kejadian ngeri melibatkan Yob, Jihan dan Kak Tini, mereka on da way to Larkin. Hantar Kak Tini, pusingan kedua tu, kereta dari belakang langgar pintu belakang kereta yg dorang bawak tu. lepas tuh kereta tu blah terus(dia lah yang langgar dan lari, kan?) . dan seterusnya, kereta tu terbalik ke belah kanan. mereka-mereka dalam kereta tu diselamatkan oleh orang ramai. dorang terpaksa ditarik keluar oleh orang ramai melalui pintu belah co-driver (jihan) sebab kereta tu menyenget ke belah driver. belah divider pulak tu, dow. siap orang awam yang lalu lalang tu tolong terbalikkan semula kereta abg aku tuh. huh!~~ sedey tau aku. nasib baik kawan-kawan aku tak apa-apa.

aku tak bgtau mak aku pon kereta tu accident. takot dow mak aku marah. mak aku garang. hehe. dah la kereta tu kereta abang aku. mati? nak mampos? aku dgn yob pon pakat sikit (?) sorang keluarkan simpanan masing2 nak baiki kemek keta tu. tak banyak mana pon. rm800 je. sikit kan? (sambil geleng kepala). kejadian tu nak dekat 3 minggu dah senyap mcm tu jek. ngan harapan mak aku takkan tau. tau2 surat sampai ke rumah. SILA KE BALAI UNTUK SIASATAN BERKENAAN KES LANGGAR LARI. WTF. ni sapa langgar sapa ni. ada plak dia caj kitorg langgar dia. macamna keta aku tbalik, pas tu boleh lari plak. tak sekolah apa Cina ni.memang mampos masuk neraka terus la, kan (sorry, ayat geram).

malas nak citer syarahan mak aku bagi masa dia tau tu. so, nak pendekkan citer, aku call Balai Polis Trafik Daerah Johor Bharu, in-charge nya adalah Sarjan Anuar. gile aku cuak masa call tu. aku kena la call sebab kereta tu abang aku punya. Sarjan ni pon suh aku datang balai masa tu jugak. aku pon angkut la MANGSA kejadian iaini Jihan dan Yob. pegi punya pegi, dah sampai tu takut gile dow. perkkhhh. seriau abis. masuk2 je bilik Sarjan tu, muka garang dow. standard la Trafik, apa ko hingat muka mcm pramugara? mesty garang, ye tak. tapi aku salute abih kat Sarjan tu, memang menjalankan tugas dan tanggung jawab dengan amanah dan dedikasi. dia siasat satu persatu, dan siap bagi tunjuk ajar kat kitorang yang baru belajar nak hidup atas jalan raya ni. alhamdulillah, siasatan berjalan dengan lancar. sepatutnya Yob dapat dua saman tapi alhamdulillah. tak la melayang lagik duit kitorg. eh apa pulak duit kitorg, duit Yob sorang la. Sib bek la ko, Yob.

kesudahan pada kesah ini, siap kitorang boleh gi minum dan borak-borak pulak dengan encik-encik polis tu pada pukul 12 malam. dan boleh pulak tukar-tukar no phone. dorg kata, senang-senang leh gi main boling + karaoke. dorang nk blanja sebab kitorg student. huhu.

dan balik UTM, tak kena scan matrik sebab ada surat rasmi dari PDRM. haha, tau takot pak guard. ceh, bangga plak!~~

persoalan : siapa salah?? korang rasa siapa salah. aku malas nak jawab persoalan bangang ni.

moral of the story : perbuatan rasuah ni boleh dicegah sebenarnya. kalau kita berhemah dengan mereka, mereka juga macam tu. budi bicara masih digunakan tanpa sebarang wang dihulurkan. kita semua manusia biasa. tak salah kita merendah diri dan mintak tolong secara baik.

saja letak tag ni dua kali, sebab ada polis yang aplikasikan ayat-ayat tu.
percayalah.
end.

9 komen:

Anonymous said...

klau g repot awal2 kan senang....

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

ye. saya mintak mahap sebab tak ikot arahan dan tak mendengar kata insan yang tersayang iaitu si pemberi komen di atas ni. =)

Elsa Soraya Othman said...

perghhh eksiden kaaah. ngerinyaaa. tak suka bila keta kene langgar, pk macamane nak gi jumpe pak polisi, nak buat muke ketat pada pihak lawan soh die bayar bile bende yang jadi bukan salah kite- tak dapat dibayangkan mcmane akak simpan rahsia nih from ur mum.

hahahahahah ;) nasib baiklah encik polisi seorang yang baik hati & boleh dibawak berunding.

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

sue.
kalu tak dapat bayangkan, cuba. memang payah. moral satu lagi = jgn sorok dari ibu bapa anda. hehe.

fairuzmokti said...

lepas ni aku akan bawak kau skali untuk ikut aku gi setelkan saman trafik aku..boleh kan? aku yakin kau yang 3G ni pun masih mempunyai gaya menggoda dan penggoda...hahaha

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

incik apai.
hoh! malas aku. ajak aje la kwn2 sekelas ko yg ramai 3g. kecantikan aku ni xmau disalah gunakan. sorry. hahaha.

Anonymous said...

wah. lain kali jangan pandai2 sorok kepada mak ayah. lambat laun mesti dorg tau jugak, kan. ingat!

kenapa selalu tukar2 background?

p a a n. said...

well my dad is a cop
i dont think he received a bribe

lol

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

paan. that's what i'm trying to highlite here. not every policeman receive bribe.

congrats to ur dad!~~