Geng!

Friday, September 11

Dasar Pemalas!!

Ramadhan kian berlalu, tapi aku tak pernah menulis tentang Ramadhan kali ini.

Bukan tak mau menulis, tapi apa yang mau ditulis?



Sudah 4 tahun aku berpuasa di Skudai ni. Ini masuk tahun keempat. Walaupun Johor amik cuti 1st Ramadhan pun, aku tak balik ke Kuantan. Sebab? Sebab aku tak boleh naik bas ketika berpuasa. Pening. Kalau pening, tak selesa. Perjalanan membebankan dari Skudai ke Kuantan (6 jam), dalam keadaan tak selesa? Mungkin tidak. Sambut Ramadhan disini aja pun boleh.


Aku mau rangkumkan aktiviti sepanjang Ramadhan aku disini. Pada tahun ini. 2009.

  1. Sebagai student yang senior, pengalaman banyak la katakan, seminggu sebelum Ramadhan, aku dah beli tiket balik Raya. Hoho. Kalau beli tiket lambat, alamatnya naik bas tambahan la. Huh! Sangat tak feel la kalau tak naik bas ekspress balik kampung.


  2. Sahur. Aku memasak setiap hari untuk sahur. Ya! Setiap hari. Menunya berubah-ubah. Rajin? Tak. Jimat punya pasal. Belajar Masters ni dah macam join reality show Survivor puna ada. Dah la masak guna rice cooker secara haram (tak daftar). Sekali kantoi dengan orang pejabat kolej. Tak pasal-pasal burn duit macam tu je. Awal pagi, akan menapak turun ke bawah, makan dengan bebudak lelaki. Aku rasa aku dah macam mak diorang dah.


  3. Buka puasa. Bosan! Bosan! Tiap-tiap hari kena pergi bazaar Ramadhan. Nak masak sendiri, tak feel pulak. Sebab tak boleh rasa. Hahaha. Pergi bazaar Ramadhan pun tak tau nak pilih makanan apa. Kuih-muih kat bazaar Ramadhan tu semua sama je. Supplier sama ke apa? On the way pergi bazaar Ramadhan pun boleh nipis pahala puasa aku. Orang Johor ni bawak kereta macam hampeh. Tak hormat langsung kat orang lain.


  4. Bulan puasa ni, apesal otak aku jem semacam?? Siang hari, aku langsung tak boleh fokus pada study, assignment dan cari bahan untuk buat artikel. Perkhh. Ada kaitan ke perut lapar dengan otak jem?? Ada? Memang tiap-tiap hari aku tak tidur malam. Siapkan assignment di malam hari. Takut pun ada, tapi fikir positif "Bulan puasa mana ada hantu. Dah kena ikat". Lepas sahur dan apa-apa yang patut, baru tido. Bangun pun, mata lebam, macam panda pun ada. Kelas pagi memang haram aku tak pergi la.


  5. Aku rasa tahap kesabaran aku di bulan puasa ni makin kurang pulak. Banyak pulak yang mencabar kesabaran aku.

    Contoh 1 : Budak-budak tahun 1 sepanjang row kat bilik aku ni. Macam sakai. Waktu maghrib dan tengah malam nak terjerit-jerit secara berjemaah macam beruk mat nyeh. Dorang tak tau ke hormat waktu maghrib? Dorang tak tau ke aku ni siang-siang hari tak boleh buat kerja, malam je aku fokus?? Dah berapa kali aku sound, tak jalan jugak. Aku tak harap pun dorang respect aku sebagai senior, tapi respect la aku sebagai sesama student. Aku nak balas dendam lah. Agak-agak nak final exam nanti, aku nak bakar mercun depan bilik dorang. Rasanya dorang marah tak? Maafkan sebab dorang tahun 1? Sorry sikit. Itu alasan bangang. Umur dah 18 kot masing-masing. Adik aku pun pandai respek orang.

    Contoh 2 : Seorang kenalan. Lelaki pulak tu. Nak sentap-sentap dengan aku sebab dia kata aku ni cakap kasar dan asyik nak marah-marah dia sepanjang masa. Ya Rabbi.. Ko ingat aku tak da keja lain ke, asyik nak melayan ko aje? Nak aku layan macam anak raja? Tolong la sikit. Ko lelaki kot, sempoi-sempoi sudah la. Nak sentap-sentap pulak. Apa ko ingat aku awek ko ke, nak kena cakap lembut-lembut dengan ko? Awek ko yang sedia ada tu sikit punya sebaik-baik umat pun, ko merungut-rungut macam-macam. Ko ingat ko perfect? Belajar la bersyukur. Dah la. Malas aku nak jadi "Umpama anjing menyalak bukit". Dah macam Karam Singh Walia dah.

14 komen:

Jard The Great said...

ooo........ neh leh jadi entri contest aku tuu.. ehehe... mana gmbr?

Firol said...

hohoho..jiwe raya semakin hampir...tak lama lagi nak habis sabor

triple x malaya said...

malas memang sikap lu pun...huhuhu
raye lu balik mane perak ke?

vidadarisakura said...

hai mak budak.haha

_ToMaToMeI_ said...

Hehehe..

yang kelima..contoh kedua..
macam tau ja sapa..hehe...

chipsmore said...

x suke org yg da de awek ..tp berpoya ngn gal lain...huhh..

btw, i link u k ;)

StingRay said...

ha...x tdo lg? study lg? ke tengah simpan stok mercun?

aloy_paradoks said...

or... baru 4 tahun puasa ye... erm... tu la knp dulu tanak puasa.

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

Jat.
bukannnn... tak sempat aku msuk entri ko, jat.


Firol.
jiwa raya x bermakna tanpa duit rya. hahaha. xde kaitan lgsung


triple x malaya.
perak?????? aku rsa ko mmg slah org ni....

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

Vidadarisakura.
hoi!! hoi!!



tomato ila
shhhh...diam2 sudah, ila. kwn baik ila kottt.. hehehe


chipsmore.
uiks!! jauh mnyimpang. hehe

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

stingray.
hahahhahaaaa... study2! utk msa depan lebih cemerlang, gemilang, terbilang.. mercun?? ade stok?? bak sikit.



aloy.
hhahahahahaaa.. mmg menguji kesbran komen ko, aloy.

John Iverson said...

Xpe... g la release tension... kuar berbuka puasa tmpt lain ke... x la tepu otak tu... baru bole dtg ilham... All the best tuk kamu sis

patungcendana said...

relax...puasa dah nak habis...hehe

re:...taxi driver...u tau t-junction depan sekolah tu kan?
memang susah nak lepas...geram betul...

selamat hari raya hazerin...bila balik kuantan?

fairuz said...

sapa lelaki tu? hahaha