Geng!

Wednesday, November 4

Pengalaman Interview Saya. Ye. Saya.

Sempena interview pertama.
Banyak nya dugaan Ya Allah.

  1. Mula-mula dapat tahu aku layak untuk ditemuduga tu, aku kat bilik research, duk syok buat assignment yang tertunda. Alih-alih datang supervisor PSM aku yang dulu, encik-tinggi-kurus. Dihulurnya aku surat. "Apa ni, Encik B?", aku buat muka curious sangat-sangat nak tahu la konon. "Surat interview, nama awak naik". "Hah? Bila ni?", muka jadi putih, agak-agak kalau dihirishiris ni, darah pun segan nak keluar. "Eh, Encik. Saya ada exam time ni". Haih, mampos. Encik tinggi-kurus suruh aku ikot dia ke pejabat, bincang katanya. "Ini peluang awak. Dalam batch awak, awak sorang je yang lepas. Sekarang, awak buat pilihan. Nak pegi exam ke pergi interview ni". Tung-tang-tung-tang diskus punya diskus, aku rasa aku boleh tunda exam ke waktu petang. 4 November 2009. Exam, interview. On the same date. Cuak. Assignment yang tadinya bersemangat nak buat, sampai sudah tertunda.


  2. Aku rileks lagi. Interview tu require aku untuk bagi speech, based on topik yang disediakan. Ala, enteng, kata hati aku. Aku fokus dulu exam pertama. Habis je exam kedua, aku pasang hajat nak sediakan material untuk interview. Member ajak tengok wayang pun pandang sebelah mata. Padahal, sebelum ni pantang diajak.

    Padahal tak siap pun material nya. Ceh! Kalau aku tau, baik pegi layan movie.


  3. Lagi dua hari nak interview, aku rileks lagi. Study lebih penting, exam lebih penting. Fokus. Fokus hapa jadahnya, asal nak study, asal nak bukak nota, ingat interview. Asal ingat interview, aku mula rasa loya-loya nak muntah macam tanda orang nak mengandung. Haish. Tak boleh jadi. Dalam pada tu, nota-nota exam aku review jugak sikit-sikit. Sikit aja lah. Apa pasal sikit pun, aku tak tau.


  4. Malam nak interview. Baru la aku terhegeh-hegeh mak limah nak sediakan slides untuk presentation. Hoho. Time tu la pressure gila pulak. Mana nak study for exam, mana nak interview. Siapkan slide ala-kadar, rasa lega sikit. Baru la boleh fokus on study.


  5. Hari interview. Mekap? Rumet yang suruh, kalau tidak mati kering la aku taknak mekap. Pakai kasut tutup la, apa la. Hish, rimas. Aku siap awal, interview jam 1030, pukul 900 aku dah tercangak di fakulti. Bawak laptop berat zaman firaun ni, aku naik ke bilik research. Kasut dalam kotak, aku pegang dengan tangan. Pakai selipar je dulu, nak masuk blik interview, baru sarong kasut. Betapa la keserabutan melanda aku. Dah sampai bilik research, semangat sakan aku nak praktis, pendrive tinggal kat bilik. Dem!


bersambung...
=P

21 komen:

Sharif John said...

Semoga sumuanya baik2 belaka sis.... Exam n interview.... saya tumpang gembira...

zonaku said...

waaaa.... muleh nanges ooooo

xder peneman ker??? len kali ajak aku..

Pekerja Kontrak said...

mengglabah la ko... hahahhahaahhaa

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

john.
tenkiu, bro. semoga baik2 saja.



zonaku.
mmg buleh nangis pun. xda teman. yg len busy nk exam n seminar


masri.
mana ada. aku cool ja bahh

{lumut} said...

ala..xsuke lah bersambung..xnak2!!

cpt smbung..baru nak suspen..isk

~0~ said...

panjang lagi pengembaraan nie...heheheh...

h4ni3 said...

oh tidak... apsal asik bersambung jer ni..

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

{lumut}.
hahaha. sila bwk bertenang


~0~
pendek je. buat2 pjng. hik!


h4ni3
lma dh tak buat entri smbung2 ni kak. hahaha

prettyrain said...

intebiu apa?
ada kaitan ngn ptd ke?
all the best dear

Aimi Liyana said...

hehee, curious nya nak tau,.

nti nk pg interview jg, that's why tertarik dgn cerita ni ;)

fairuz said...

kahkahkah...

muka kau masa jumpa aku memang tak bleh blah...

kasut kau..? lagi tak bleh blah...

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

prettyrain.
bukan PTD. lain. 2nd assessment PTD lmbat lagi wooo...



Aimi Liyana.
Haa...nanti sambung yeh


apai.
boleh diam? boleh tak ni?

aloy_paradoks said...

gua tunggu sambungan..

moment said...

tp ko leh buat kan??

aku yakin ko leh buat pny.. huhu

*gaji pertama, jgn lupe aku ye..

QayQay said...

clumsy...tapi tahap aku lagi gaban...kah kah kah..

nways, congrats!cerita selanjutnyer....

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

aloy
tggu la smpai beku



moment.
tak boleh. aku x yakin aku layak.



Qay.
apa lak congrats. x tentu dpt pun lagik!~~

intan Norafzan said...

amcm rin, experience kene intebiu?? hehe
rin, senang2 visit blog aku taw..aku pon br nak merangkak cm si nurul tu ha hehehe

INDRA QIRANA said...

all the best...

dude said...

n then?

tuntung said...

hahaha..lain kali tulis atas kertas mahjung je..old skool..

tuntung return!! tuntungkita.blogspot.com

sila sebar2kan

GhOsToNe said...

adoyh!!!
pndrive tertinggal..
then??????????