Geng!

Monday, November 23

Update Lembap. Sambungan Interview Pertama.

Bulan ni prestasi update burok bangat.
Aduhai.
Baru satu entri untuk sebulan.
Parah.
Busy.
Assignment.
Mama masuk hospital.
Serabut.
Sekarang dah tenang. Sikit.



Mari sambung cerita interview pertama.

  1. Dah tertinggal pulak pendrive kat bilik, kol rumet mintak kunci kereta, pinjam kereta dia gi balik kolej. Pekerjaan la kalau aku nak jalan kaki macam selalu aku buat, kan. Sebelum tu, bajet-bajet nak ambil berkat lecturer untuk interview. Pergi ke bilik Dr. M. Bagi salam, disuruh masuk, dan aku senyum.

    "Ha. Nak interview hari ni, kan?", Dr. M mula bicara.
    "Ha'ah. Bapak cuaknya Dr. My first ever nih.."
    "Alaaa. Rilek-rilek sudah, jangan gelabah."

    Borak sepatah dua kata.

    "Ni pendrive plak tinggal kat bilik. Nak gi amik la ni"
    "Pergi la cepat, kang lewat pulak interview"
    "Saya pergi dulu, Dr. Doakan la ye"
    "Ha. Ye la, elok-elok jalan. Jangan tersungkur sudah"

    Sabor je la aku. Hahaha. Dr. M yang baru aku kenali, sangat sporting. Muda. Oh, beliau salah sorang panel interview aku. Anak-anak Dr. M comel, ok. Sumpah. Buktinya di bawah ini.

    Kalau la aku boleh pinjam anak Dr. M ni, kan best.


  2. Sampai kolej, aku naik ke atas. Tingkat 3 menaiki tangga (kurusnya tidak jugak). Sudah amik pendrive, sampai kat kereta. Tangan rasa macam kosong. Dompet pulak tertinggal kat atas. Naik kembali, dengan sumpah seranah. Plis! Penat ok. Kembali ke kereta.


  3. Drive dengan tenang, ke tempat parking yang tadi. Tanggal selipar jepun, sarung trus kasut bertutup. Separuh jalan ke fakulti, cek tangan. Pendrive mana? Dalam kereta. Ok, jalan kembali ke kereta. Masih sabar dalam kesukaran memakai kasut bertutup tu. Amik pendrive. Jalan kembali ke fakulti.


  4. Separuh jalan, hampir tersungkur, jalan licin. MasyaAllah, Dr. M pesan bukannya sia-sia. Tengok kiri kanan, takde orang kalau tidak, malu aku dibuatnya. Berdiri tegak kembali, jalan dengan slow n steady. Benci ah pakai kasut. Pakai selipar jepun tak boleh ke? Dorang bukan nengok kaki aku pun.


  5. Sampai fakulti, masuk pejabat jalan dengan tenang. Malas nak kusut-kusut. Petangnya aku ada exam pulak. So, biarkan aje. Siap aku makan-makan breakfast yang disediakan. Candidate lain tak nak makan. Sebab? Tak faham aku. Makan tetap on, lah! Oh, ada 3 orang yang ditemuduga untuk jawatan itu di Jabatan Pengurusan Harta termasuk aku. Ketiga-tiga kami fresh graduate. Tapi yang lagi2 tu, tengah bekerja. Aku ni je yang terkontang-kanting tak ret-reti habis belajar. One good advantage for them, kan? Sambil menunggu tu, aku borak-borak la dengan diorang. Bagi jiwa tak kacau.


  6. Panel-panel yang akan meng'interview' lalu. Menegur ditegur. Kesemuanya lecturer aku. Sorang candidate tu kata, "Awak ada advantage la, panel semua kenal dengan awak". Aku balas senang je, "Advantage hapenye, mencuakkan aku lagi ada. They might put high expectation on me. Harapan tipis la nampaknya. Preparation zero. Petang ni nak exam." Dan aku orang kedua yang diinterveiw. Masuk muka manis tahap boleh diabetes, present apa patut, jawab mana boleh, aku keluar.

    Lega.
    Muka lega.
    Hati tenang.
    Jawapan ntah hapa-hapa.


    Soalan interview dan jawapan aku. Ada la dalam 20 soalan semua skali. Aku senaraikan 10 aje la. Yang lain aku ingat-ingat lupa.

    1. Describe yourself = Bla..bla..bla.. Paling tak boleh blah, aku cakap, "I'm proud to say that I'm a product of UTM". Aku pon tatau la kenapa aku jawab gitu. Yang pasti, jawapan ni, menjerat aku ke soalan-soalan yang lain. Ces!~

    2. Recently, in Bajet 2010, do u take note on what PM have present related to real estate? = Sorry, i did not.

    3. Why UTM? = Because UTM is my centre of excellent. Mana aku dapat ayat ni pun, aku tatau. Hahahaha.

    4. Why do u want to be a teacher instead of anthing else? = Knowledge is about sharing..bla bla bla! Apa aku merepek ntah.

    5. What subject do u love the most = All management subject, and some valuation subject. Walaupunnnn matematik kebencianku. Walaupunnnn...

    6. Have you ever heard about Manual Aset Negara = No, i have not. Burok laku betul aku ni. Tadi ngaku suka management. Ntah hape-hape.

    7. List me some academic journals that u are familiar to = Bla! Bla! Bla! Brapa jek aku senaraikan, pastu lupa nak senaraikan journal keluaran dari Fakulti tu. Sampai Dr. S tanya,

      "Have u heard about MAJORE?"
      "Yes, i did"
      "So, what is your opinion on MAJORE?"
      "Sorry, saya tak pernah bukak MAJORE"
      "So, you should start reviewing MAJORE"
      "Ok", dengan rasa bersalah yang amat.

    8. Since you are a product of UTM (kan aku dh ckp, menjerat) and you are so familiar with this faculty, can u give me the weakness of the staff of this faculty? = *Blur*

    9. Give me one good reason why we should take you. What is your kelebihan to compare to us here? = *Blur*. Nak suh aku compare dengan diorang yang superb hebat yang dah ada Prof Madya, prof dan Dr. di depan nama? Mau tak blur. Aku jawab "I can be more friendly to students". Pastu diorang bantai gelak.

    10. If we were to send you to study PhD abroad, are you willing to? = Soalan yang aku nanti-nantikan la. Soalan ni paling confident aku jawab begini "I looooooveee to. Please send me". Hahahaha. Diorang bantai gelak lagi.



    Ok. Itu aje la pengalaman interview pertama aku.
    Peluang???
    50-50
    Kalau dapat, Alhamdulillah.


18 komen:

joegrimjow said...

keje sendiri lagi best
;)

~0~ said...

ade rezki ade...go on ok...never give up

GhOsToNe said...

insyaALLAH dapat!!!

usaha2 dah...

tawakal je la skunk!!!

chaiyok2!!!

fairuz said...

aku harap kalau kau diterima jadi tutor, masa tu aku dah grade dan konvo..

kalau tak, memang aku masuk kelas yang kau ajar...and then, kau paham² la..haha...

aloy_paradoks said...

yey! dah sambung..

amu mejie said...

ceritera yg aku tggu kunjung jugak....terbwk2 aku dlm citer ni..hehe~ papepon jgn sedih tuan tanah...rejki ada mana2 lor...didoakan dipermudahkan segala urusan...Allahumma amin~...

amu mejie said...

ceritera yg aku tggu kunjung jugak....terbwk2 aku dlm citer ni..hehe~ papepon jgn sedih tuan tanah...rejki ada mana2 lor...didoakan dipermudahkan segala urusan...Allahumma amin~...

_ToMaToMeI_ said...

Mintak-mintak reen dapat...
nnt ngajaq anak ila lak..
UTM tetap di hati..
anak-anak pon mau di hantar ke UTM

Sharif John said...

Insya'Allah

StingRay said...

hoh....buleh sambung phd memang best.

Jard The Great said...

baru interview camneh da cuak.. ehehe.. kena perbnykkan pengalaman..

eraerzarusli said...

sakit perut la akak, rin..huhu..

klaka..

btw, akak doakan moga bjaya..

cik EPAL said...

insyaAllah dapat ;)

hans said...

selalu kalau banyak halangan ni ada peluang dapat benda tu
insyaallah dapat
slmt ari raya aidiladha
makan lembu jgn bebanyak
kang darah tinggi
huhu

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

joegrimjow.
nk kena ada modal. budak sekolah, mna ada duit byk2.


~0~
life goes on..and on.. and on...


Ghostone
moga2..

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

fairuz apai.
ko mmg keji. hahaha


aloy.
yey jugak


amumijie.
smoga dimudahkan segalanya, mijie.


tomato @ ila.
tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat bercinta. kannn ila kannnn


john.
aminn


jamil.
mmg terbaekk

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

jard.
im not as good as u are..hehe


eraerzarusli.
aminn kak.. aminnnn


cik Epal.
aminnn.. tak berharap.


hans.
baiklah.. daging perlu dikurangkan. daging sdri sudah ckup byk dong

Pai Syahira Yahya said...

conpem dapat