Geng!

Saturday, March 21

SI SEMUT MENJADI PELAJAR.


aku nak berbicara tentang semut dan aplikasinya dlm kehidupan aku sebagai student.
(sebuah cerita penghargaan kepada haiwan)



sang semut :
ade sebutir nasi, yg berat dr badannya. erkk..tak boleh angkat. pggil kwn2 la. kwn2 sang semut pun datang dan willing utk tolong angkat.
sang aku:
kes biasa : ada assignment. tak tau mcamana nk buat. terbeban. erk. mintak tolong kwn2 satu group. yes! diorang willing utk tolong. mcm kwn2 semut.
kes luar biasa : ada assignment. terbeban. mcmana ni? mintak tolong group mber la. buat bodoh dan tak tahu je. hampeh! mnyusahkan lagi ade.




sang semut :
ada gula. manis. bwk balik ke sarang dan bg pada queen mereka. queen happy, diorg hapy, dan ckp terima kasih sbb happykan queen. (agaknya la)
sang aku :
kes biasa : ada assignment. buat. bagi pada lecturer. lecturer happy with the work. kita happy, masing-masing say thank u to each others. even pegi makan sama-sama.
kes luar biasa : assignment. buat. bagi lecturer. lecturer happy. aku je la yg happy ke? not even a word of thank you. siot!



sang semut :
jalan-jalan. jumpa kwn, mesty berhenti. perasan tak?
sang aku :
jalan-jalan. kadang berhenti say hi, kadang tidak. tapi the most berhenti la. ada kawan aku tu lalu sebelah pon mcm x nampak. macam bagus. senyum pon susah sgt ke.


sang semut :
menyemak je kat bilik aku.
sang aku :
tak reti-reti bahasa la ko ni semut. semak mata aku nengok ko kat blik aku ni.* kat atas katil pon ko lepak ek. aku tau la aku manis. dangg...!~~~


p/s : kes biasa = terjadi apabila aku dan group mber aku memilih diri sendiri utk wat asgmnt
kes luar biasa = terjadi apabila lecturer pilihkan group members. pllleeaasssee. serik aku!


*kawan aku, majihan lagi teruk. dia tengah baring, semut naik atas badan dia. ingat highway ke hapa?

aku dh buat entry psal kau, semut. puas hati?
are u happy enough?
dah boleh pergi dari bilik aku?
pergi la bilik mas.
dia pun manis jugak.


17 komen:

patungcendana said...

kalau aku jadi semut tu...sure bangga...terus tak jadi nak pindah bilik...hehehe...:-)

John Iverson said...

Saya suka semut... seronok jadi student ni sis... buat apa pn x salah hahaha...
betul ke?

wana said...

ohh.. semut adalah musuh saya ok..

slalu slumber gila lalu kat laptop gua.. haih.. x sopan nau nampaknya..

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

teacher patung.
sy kagumi semut, sbgai serangga yg rajin.
tapi mereka-mereka ni memaksa sy mghalau mereka keluar dr blik sy dgn cara memijak. hehehe.

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

john - hehe. buat apa pun x salah. tapi buat bodo thadap tggungjawab sbgai student, sgt salah n myusahkan grup members sndiri

wana - ye2. agaknya semut sy dan semut di laptop awk bkawan. dh ade pulak kt laptop ni. laptop ni manis kah?

Dato Paduka Masri said...

aku org kecil engkau orang besar..
kau ibarat gajah kuhanya semut merah.....

lagu semut merah...

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

dato paduka - erk. kau ni buat aku menyanyi pulak. adoi!~~

Dato Paduka Masri said...

best pe nyanyi.... siap ko ikut lenggok irama lagu tu ko menari hati jadi senang beb.... seyes....

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

hahaha. aku perlu menari. je. aku akan bukak lagu tu, siap cari lirik penuh, dan buat jadi ringtone hp aku.

tapi, semut2 ni xnk kluar dari bilik aku jugak.

aloy_paradoks said...

jika berminat utk hadir,,atau membuat persembahan,,maklumkan kpd gua...

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

waahhhh.. gile la. aku x sekreatif sang patung cendana la, aloy.

kueh bakar said...

aku semut merah...

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

kueh. ko demam dan terus jadik semut ke?

fairuzmokti said...

mazihan tu queen of semut agaknya..sebab tu semut² sekalian lalu di atas badannya..hahaha

Elsa Soraya Othman said...

keh keh. dilema pelajar pengurusan harta tanah. memang membencikan :(

fararusdi said...

tak suke semut hitam.. bau dia semacam.. lagi2 kalau masuk dalam air sirap yang lupa nak minum.. pastu bila ingat nak minum, bweekkk rasa semut hitam..!

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

fairus @ apai = hahaha. mana kau tau ni. aku baru nk rahsiakan status jihan tu. hehehe

soraya = dilema je kita ni, x abih2 kan, sue.

fara = klu air masuk semut, buang je ngn gelas2 tu skali. heheh