Geng!

Friday, December 18

Gelabah di Hari Aku Bertunang

Aku sudah bertunang.
Sudah selesai semuanya.

Pada hari-hari sebelumnya, aku relaks-relaks aje. Aku kemas-kemas, aku buat tak tau aje. Sampai member best yang tolong watkan hantaran, QayQay asyik duk tanya aku, "Hazerin, ko tak takut ke nak bertunang ni?". Aku cakap, "Tak, biasa jek".


Buat biasa. Tak macho lah kalau gelabah.

Pada pagi hari bertunang tu, aku pegi rumah sebelah, tolong la apa yang patut. Habis, ingat aku raja sehari, goyang kaki je. Mana boleh. Tak wanita lah kalau tak menolong di dapur. Ye tak? Makngah aku dah mula bising, "Awak tak siap-saip lagi. Dah pukul berapa ni?". Aku kilas jam kat handphone, "Relaks lah Ngah, baru pukul 9. Rombongan pun belom sampai. Kalau angah takot sangat, Angah jek lah yang pergi siap-siap untuk Er. Boleh?"

"Budak ini"

Jiran-jiran aku pun dah mula nak backing Makngah aku sebab aku tak siap-siap lagi.

"Ha'ah ye. Kak Nurul ni relaks je Makcik tengok"

"Hehehe...relaks la makcik. Bukan nikah pun. Tunang je", habis tenang dah aku jawab.

Buat-buat mengalah, aku kembali masuk dalam rumah. Mak andam pun dah start terhegeh-hegeh bawak bekas mekap, nak tenyeh muka aku ni. Masa mekap, aku suh buat soft mekap pun, dia buat bodoh jek.

*Bengang

Siap mekap-mekap semua. Aku dikelilingi sahabat-sahabat.

*Terharu.

Aku mula duduk tak senang. Si belah lelaki call, kata sudah mau sampai. Selamba je gelabah datang menjenguk aku masa tu. "Reen, cuba la ko duduk diam-diam".


"Aku cuak ni"

Lepas tu, Jihan ibarat memulang paku buah keras "Ala, rileks la yang. Baru bertunang. Belom nikah lagi". Entah macamna dia tahu aku guna ayat tu kat makcik jiran pun aku heran jugak. Padahal dia baru sampai. Aku syak, dia pakat lah dengan makcik jiran tu.


Kat luar, dah bincang-bincang dua keluarga.


"Pihak perempuan diminta keluar, untuk disarungkan cincin"

Gelabah ayam. Dekat 5 minit jugak lah aku main tolak tarik dengan Jihan. Aku tarik, dia tolak, aku tarik, dia tolak. Macam tuh lah 5 minit. Orang luar dah tunggu. Last-last, mama aku yang masuk, tarik aku keluar. Sejuk tangan tak payah cakap. Hilang macho.


Aku keluar.
Semua pandang.
Aku sengih. Paling buruk aku rasa.
Dem!


Saat sarung cincin, aku dah lupa tatasusila Melayu. Lupa nak salam dulu. Apa punya gelabah? Tadi rileks bukan main. Aku agak, kalau makcik jiran tau, mesti dia gelak kat aku. Tapi dia tak tau kot, masa tu aku rasa dia tengah sibuk angkat lauk-pauk nak bagi orang makan. Heh!


Tapi, lepas sarung cincin, aku coverline semula. Aku cium tangan bakalmakmertua. "Alamak, terlekat lipstick pulak", aku cakap, gelabah, cuak, kuat pulak tu. Aku dah tonyoh-tonyoh tangan bakalmakmertua aku, bagi bersih dari lipstick. Orang keliling dah gelak-gelak. "Takpa, takpa, biaq pi lah dia nak melekat", bakalmakmertua tolong cover untuk bakalmenantu.



*Wink wink
Best gila dapat member cover line baru.

15 komen:

Intan A. Shah said...
This comment has been removed by the author.
Intan A. Shah said...

selamat bertunang..
:P
nnti kawin jgn lupe story

Nazz@Purple said...

SelAMaT BertuNang..=)

bEEdLE d' bARd said...

hehe..so sweet..sy pon baru bertunang Ahad lepas..macam kamu gak, mula2 wat dono jek..pastu sendiri yg cuak..anyway, slmt bertunang..gmbr x letak ek?

joegrimjow said...

haha
len kali jgn pakai lipstik tebal2
bahaya2

tp comey je entry ni
;)

GhOsToNe said...

dah brtunang???

tahniah!

ha chemo said...

hahaha
-xplanation yg penuh kelucuan:p


alolo~
cuwit nyer:)
semoga berbahagia..n kekal ke akhir hayat.amin~

citahrudin said...

nape ntah org2 yg nk b'tunang suma nak gabra-gabra...ngeri ah

pepun..kangaroo-tu-ekssen bebeh...

~0~ said...

tahniah...bila lak kawen???

prettyrain said...

congrats rin!~

fairuz said...

kahkahkah...kau memang tak cool...dan cuba bajet macho / ayu..

kalau kau kawen, aku rasa gerenti kau lagi glabah daripada ni...

Jard The Great said...

ehehe.. lawak plak aku baca entri neh..


dan sweettttt sgtttttt!!!!! eehehe,....


congratz my fren sbb berjaya bertunang sblm aku.. heh!

h4ni3 said...

selamat bertunang!
hahahahaaa.. sempat lagi buat lawak time tunang!

eraerzarusli said...

reen..

terkenang lak akak masa dulu2..muehehehhe...

slamat btunang, dik..

Anonymous said...

eee i pn xsuke makcik yg andam tu kerek giler hahahaha..bby G