Geng!

Tuesday, December 22

Jadi Diri Sendiri? Boleh, Tapi Tolong! Jangan Sampai Orang Benci.

Sessi borak-borak malam semalam dengan teman sebilik, buat aku mau tulis pasal ini.
"Jadi diri sendiri".

Baik, it's a good things i should admit, bila kau jadi diri sendiri. Kau rasa kau jujur, yakin diri, tak hipokrit, bla bla bla bila kau rasa kau menjalankan kehidupan kau dengan menjadi diri sendiri. Aku faham apa yang kau nak tunjukkan disini. Kau boleh bangga lah kalau kau tak hipokrit.

Aku pun mengaku aku ni hampeh.
Cakap lepas.

Let's see. Macam ni lah pendapat aku. Kita boleh jadi diri sendiri, tapi sila agak-agak sikit supaya perangai menjadi diri sendiri kau tu tak mendatangkan perasaan menyampah daripada orang lain. Get it? Ini peringatan untuk diri sendiri jugak lah.

Situasinya macam ni lah. Kau jadi diri sendiri, kau buat kerja kau, tak pedulikan orang lain, tak kisah tak ada kawan. Fine! Hebatnya kau sebab kau fokus. Orang tegur, bagi salam pun kau buat tak tahu. Bagus sangat. Konon fokus. Tapi bila kau dalam susah, kau nak pertolongan, kau mintak tolong orang lain like nobody's business. Mula terhegeh-hegeh cari kawan. Bila perangai kau macam tu, orang lain kata kau poyo, selfish sengsorang. Kau rasa? Best?? Seronok sangat ke jadi diri sendiri?

Ataupun, situasi yang lain macam ni. Kau kasar, kau suka cakap lepas. Dengan sorang ni, kau selalu marah-marah, macam semua benda tak kena. Bila budak yang kau selalu marah ni tanya kenapa selalu marah dia, kau akan jawab, "Aku memang macam ni, aku kasar, kau kena terima lah". Ok, make sense lah. Tapi bila kau dengan orang lain, kau jadi macam pak turut, lembu cucuk hidung, kenapa pulak?

Hipokrit memang tak bagus. Tapi hipokrasi itu kadang-kadang membawa kesejahteraan. Contohnya macam kau tak suka dia, kau tak payah lah tunjuk sangat depan dia yang kau tak suka dia. Boleh bawak gaduh, pecah belah silaturrahim, itu kau suka?

Tidak-tidakpun, kalau kau taknak digelar hipokrit, kau gunalah perkataan diplomasi. Kiranya macam, kau nak orang jaga hati kau sangat, kau ada ke jaga hati orang. Selalu-selalu lah tanya diri sendiri. "U want respect, u should give respect to people also". Kira macam tu.

Ok. Kalau kau rasa kau bagus, kau bagus lah sorang-sorang. Kau tak payah nak tunjuk sangat kat semua orang yang kau bagus. Pada aku, kau bagus kalau orang lain kata kau bagus. Macam tu.

Aku malas nak cakap lebih, nanti ada pulak yang sound aku, "Ala, Reen. Macam kau bagus sangat nak nasihat orang".


Haru pulak.

11 komen:

Jard The Great said...

gado dgn rumet ke neh?? hehee...

jom ABC fradoo! =)

~0~ said...

jadi diri sendiri...itu yang terbaik

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

jard.
apa lah. mna ade gaduh ngn rumet. cett


~0~
ya. kadang-kadang.

Nazz@Purple said...

huhuhu..sabo..sabo..manusia memang cam tu..

Sharif John said...

Panjang tul tazkirah pada hari ini... well done

sI tEDI said...

nasib baik aku jenis yg sopan santun..
hye..salam kenal

aloy_paradoks said...

lu dah solat ?

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

Naza.
ye lah. mmg manusia, kan. tgh sabo lah ni. hehehe


john.
ahahaha. nmpk sgt mcm tg mrah ke?


si Tedi.
ok. sopan santun ehh.. bgus2.


aloy.
dah. ko dah ke?

eraerzarusli said...

huhu..14 kali 2 juta setuju..

kadang2, hipokrit tu yang menyelamatkan kita dan mereka2 disekeliling kita.

kadang2 juga, jadi diri sendiri akan buat kita jadi mangsa keadaan.

TAPI, sendiri mengaku bagus, sangatlah tidak hensem di pandangan..

Firol said...

off topik..editor mntk awal amcam leh sedia?....

StingRay said...

Antara bagus dengan gula-gula sugus ada kaitan tak?