Geng!

Sunday, November 21

Percubaan Pertama Buat Kek Coklat

Cuti dua minggu di Kuantan betul-betul buatkan aku tak senang duduk. Ada je kerja yang tak sepatutnya aku buat - aku buat. Sebagai contoh : BUAT KEK. Bila aku suarakan hasrat hati pada mama, mama jawab senang "Pandai ke awak?". Aku lantas jawab dengan berlagak, "Mama, u're underestimating me, okeeehhh".

Percubaan pertama buat kek, aku buat kek versi kek pisang. Nengok pisang atas meja yang terbiar tak dimakan, aku haruk jugak buat kek. Belek-belek resepi. Ok, senang je. Bahan-bahan pun aku bantai amik kat rumah. Complete set untuk kek pisang.

Kek pisang menjadi! Habis! Licin! Adik kembar aku siap puji-puji lagi. Ehem!

Sebagai wirawati yang jarang menyerah kalah, mesti nak tunjuk hebat, maka aku pun usulkan hajat hati nak buat MOIST CHOCOLATE CAKE. Wah! Tanak kek cikai-cikai ni. Aku pon mintak resepi pada kawan yang biasa-buat-kek-sedap-dan-menjadi.

Bahan-bahan takde - pergi beli! Semangat!

Proses membuat kek beemua. Mama hanya memerhati daripada ruang tamu, dengan pesanan "Lepas buat, jangan malas kemas dapur". Dengan dibantu oleh sepupu aku dari KL, aku start sediakan bahan-bahan kek dan bancuh. Start daripada pukul telur, ayak tepung, sehinggalah masukkan bahan bancuhan kek kedalam loyang. Semuanya berjalan lancar. Loyang kek dah dalam kukusan. Sehinggalah sepupu aku bersuara:

"Er, resepi kek ni memang tak bubuh gula eh?"

Dem!!

Macammana boleh lupa letak gula ni? Sugar-free cake? NO WAY!!!

3 komen:

░♥si lampu neon♥░ said...

KO NI BIAR BETUL? HAHAHAHA

moment said...

yang!
rindu kt ko...huhu

ade pki susu pekat?
xyh pki gula pn xpe..huhu

*tp biasanya org pukul telur+gula smpi kembang tuk buat kek weh! huhu

Pekerja Kontrak said...

HAHAHAHAHAHAHAHA... BAGI AKU CONFRIM AKU TAK MAKAN WEI....